spuh.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Dobrodošli na stranice SPUH-a

Dan žena - čestitka

E-mail Ispis PDF

Na Dan žena obilježavamo velika postignuća u teško stečenoj ravnopravnosti žena i sjećamo se iznimnih žena koje su kroz povijest tome doprinijele.

Želim Vam da danas i uvijek imate na umu koliko ste jedinstvene, posebne i izuzetne osobe. Znajte da ste vrijedne svakog uvažavanja i poštovanja te da, prvenstveno, same sebe poštujete jer ćete jedino tako dobiti i poštovanje drugih.

U ovo vrijeme kada se u svijetu događaju strašne stvari ženama, koje su nama gotovo nezamislive, uvijek imajte na umu da ste se i Vi mogle roditi „tamo“ . Važno je osvijestiti i zaista osjetiti koliko je neprocjenjivo vrijedno ovo što danas imamo i da nikada ne dopustimo nijedan korak nazad.

Nikome nikada ne dopustite da Vam oduzme dostojanstvo i ponos, jer ste svjesne i hrabre žene koje se za sebe mogu i znaju izboriti.

Sretan Vam Dan svih žena svijeta!

SPUH

Ažurirano Utorak, 08 Ožujak 2016 12:09
 

Pregovori Vlade i Sindikata Državnih službi

E-mail Ispis PDF

(Novilist.hr, 24. veljače 2016.)

Nakon što je u drugom i trećem kvartalu prošle godine BDP rastao dva posto stvoreni su uvjeti za aktiviranje sporazuma i šestpostotni rast osnovice za izračun plaća za oko 250 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama (Novilist.hr, 24. veljače 2016.)

Vlada danas otvara razgovore sa sindikatima javnih i državnih službi o politici plaća i rashodima proračuna u naredne tri godine. Najprije će startati javne službe s kojima je 2009. godine dogovoren Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama koji je naknadno proširen i na državne službe. Taj Sporazum redefiniran je 2011. godine, odnosno godinu dana kasnije. Nakon što je u drugom i trećem kvartalu prošle godine BDP rastao dva posto stvoreni su uvjeti za aktiviranje sporazuma i šestpostotni rast osnovice za izračun plaća za oko 250 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama. Taj rast plaća državu bi mogao koštati oko 1,8 milijardi kuna. No, dodatna sredstva trebalo bi osigurati i za povratak pariteta plaća u javnom sektoru prema gospodarstvu. Početno je polazište tog približavanja podatak da je za VSS početnička plaća u javnim službama u 2008. godini bila na razini 85,1 posto prosječne plaće u privredi, a taj odnos valja podići na razinu od 95:100. Proces približavanja plaće VSS početnika u javnim službama prosječnoj mjesečnoj plaći u privredi trebao bi biti dovršen do kraja ove godine. To bi državu moglo koštati dodatne dvije milijarde kuna. Dakle, dio Sporazuma o osnovici zajednička je tema i javnih i državnih službi i taj dio težak je 1,8 milijardi kuna kojih u proračunu nema te će Vlada nastojati sa sindikatima dogovoriti odgodu te isplate. Sami sindikati najavili su spremost za dogovor, ali samo ako im Vlada predoči nepobitne argumete. Javne službe imaju još jedno otvoreno pitanje, a to je regres i božićnica na koje oni imaju pravo u ovoj godini s obzirom da je zakon koji je regulirao uskratu tih prava istekao s krajem prošle godine. Ukupno je riječ o trošku od 350 milijuna kuna. Posebno pitanje državnih službi su dodaci na godine staža od 4, 8 i 10 posto koji su zaposlenima u vojsci, policiji, upravi isplaćeni za siječan, a bit će isplaćeni i za veljaču. Na godišnjoj razini riječ je o trošku od oko 50 milijuna kuna. Vlada je sa svoje prve sjednice u Sabor uputila Zakon o uskrati tog prava, pritom pogrešno navodeći da će se time na godišnjoj razini postići ušteda od 250 milijuna kuna. No, Vlada je zaboravila i na rješenje Ustavnog suda prema kojem takva uskrata više nije moguća, već trebaju postići dogovor sa sindikatima. Tako su ubrzo svoje rješenje o uskrati povukli i pred predstavljanje ekonomskih smjernica pozvali sindikate na razgovor. Sve u svemu, bez povratka pariteta, iz proračuna bi trebalo u ovoj godini izdvojiti 2,2 milijarde kuna za javne i državne službe temeljem kolektivnih ugovora i sporazuma, osim ako Vlada sa sindikatima ne postigne dogovor oko svih otvorenih pitanja.

Ažurirano Četvrtak, 25 Veljača 2016 07:33
 

XIII. Sportske igre SPUH-a Rovinj 2016.

E-mail Ispis PDF

Obavještavamo Vas da upute, kao i prijavnicu za sudjelovanje na ovogodišnjim Sportskim igrama Sindikata Porezne uprave Hrvatske, možete naći u posebnom izborniku (na ovoj stranici - lijevo pod nazivom XIII. Sportske igre SPUH-a Rovinj 2016).

Ažurirano Četvrtak, 11 Veljača 2016 12:38
 

Primjedbe na ocjenjivanje službenika Porezne uprave

E-mail Ispis PDF

Dana 09.02.2016. godine upućen je ravnateljici Porezne uprave dopis vezan na ocjenjivanje službenika Porezne uprave, koji možete pogledati u privitku ovog članka.

Ažurirano Četvrtak, 11 Veljača 2016 12:04
 

Ministar financija...

E-mail Ispis PDF

MINISTAR FINANCIJA

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pozvao sindikate na još malo strpljenja oko sastanka te istaknuo da će plaće državnim i javnim službenicima za siječanj biti isplaćene sukladno odredbama zakona, što ustvari znači da će biti uvećane po osnovi ostvarenih godina radnog staža za 4, 8 i 10 posto. »Pozivam ovim putem za još malo strpljenja za sastanak, oni sami znaju da smo tek šest dana u funkciji. Dakle to mi je jedan od prioriteta, meni i ostalim kolegama, tako da ćemo se svakako sjesti«, rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade.

 

Ažurirano Petak, 29 Siječanj 2016 07:31
 


Stranica 7 od 59

Anketa

Smatrate li da će Vlada držati dogovora oko povećanja plaća za 6 %?
 

Prijava korisnika

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 2