spuh.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Dobrodošli na stranice SPUH-a

LJUDE ISPRED PROFITA

E-mail Ispis PDF

LJUDE ISPRED PROFITA!

Umjesto proslave, i ovogodišnji Međunarodni praznik rada provest ćemo prosvjedno. Najavljenih reformi koje bi pokrenule gospodarstvo i povećale životni standard nema. U izostanku socijalnog dijaloga, iz medija saznajemo o planovima „reformi“ koje idu samo u korist onih koji na račun svih radnika i građana ostvaruju profit, a sve nas guraju u daljnje osiromašenje. Temelji našeg društva, ljudske slobode, demokracija i rezultati dosadašnje sindikalne borbe ozbiljno su ugroženi. Hrvatska danas nije društvo kakvo želimo i zaslužujemo: danas je Hrvatska društvo u kojem šačica povlaštenih živi u luksuzu, dok većina jedva preživljava; društvo je iz kojeg veliki broj građana, posebice mladih, odlazi „trbuhom za kruhom“, dok drugi dio pada u beznađe; društvo je u kojem rastu socijalne nejednakosti i siromaštvo, u kojem se smanjuju zdravstvena i socijalna zaštita i sve se otvoreno podređuje interesima krupnog kapitala i „zaslužnih“ na štetu potrebitih i siromašnih. Hrvatska danas nema razvojnu socijalno-ekonomsku politiku, već se sustavno uništavaju društvo i budućnost građana. Hrvatska danas potiče strane investitore i domaće tajkune ukidajući radnička prava i uništavajući društvene resurse, ne daje nikakvu perspektivu mladima koji su prisiljeni prihvaćati bilo kakve poslove, ako im se uopće ponude, ali ni starijima koji za poslodavce više nisu „iskoristiva roba“. Ne želimo više gospodarstvo i društvo podjela i zavada. Ne želimo Hrvatsku u kojoj se "poduzetništvo" razvija kroz privatizaciju javnih službi, a moćnici provode potpunu samovolju nad nemoćnim radnicama. Želimo društvo i poduzetništvo koji poštuju prava radnika, poduzetnike koji radnike ne zapošljavaju pod uvjetima nedostojnim za čovjeka, koji cijene rad, kreativnost i solidarnost.

PROTIVIMO SE daljnjoj privatizaciji javnog zdravstva i prebacivanju dodatnih troškova na pacijente i građane kako bi se povećao profit privatnika. Mjere na koje ne pristajemo, jer one neće riješiti probleme hrvatskog javnog zdravstva, uključuju:

• povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja,

• povećanje participacije za bolničko liječenje i specijalističke preglede,

• naplatu korištenja hitne službe od pacijenata,

• omogućavanje liječnicima istovremenog rada u javnom i privatnom zdravstvu.

PROTIVIMO SE daljnjem pooštrenju uvjeta za odlazak u mirovinu, u situaciji kad istovremeno nisu stvoreni uvjeti za dulji ostanak starijih radnika u svijetu rada i kad je u Hrvatskoj toliko visoka nezaposlenost, a posebice nezaposlenost mladih, koji se zbog toga iseljavaju, zbog čega najavljene mjere ne mogu riješiti problem održivosti mirovinskog sustava.

Ne pristajemo na:

• ubrzanje usklađivanja dobi žena i muškaraca za punu starosnu mirovinu (sa 3 mjeseca godišnje prijelazno razdoblje povećat će se na 6 mjeseci),

• raniji početak prijelaznog razdoblja podizanja dobi za punu starosnu mirovinu za žene i muškarce sa 65 na 67 godina starosti (2025., umjesto 2030. g.) i skraćivanje tog prijelaznog razdoblja sa 3 mjeseca godišnje na 6 mjeseci

• povećanje penalizacije odnosno umanjenja prijevremene mirovine. PROTIVIMO SE nejasnim i nepreciznim najavama povećanja korištenja imovinskog i dohodovnog cenzusa kao mjerila za dodjelu socijalnih naknada, jer bi provedba istih mogla dovesti do toga da stari i nemoćni ubuduće moraju prodavati stanove i kuće u kojima žive kako bi podmirili troškove liječenja i socijalne skrbi.

PROTIVIMO SE zlouporabi ugovora o radu na određeno vrijeme, zlouporabi agencijskog rada, zlouporabi studentskog rada, najavama ukidanja plaćene stanke i produljenja radnog vremena.

Od Vlade ZAHTIJEVAMO da napokon stavi građane ove zemlje na prvo mjesto i, umjesto slijepog slijeđenja diktata Europske komisije, počne napokon provoditi reforme koje su u interesu Hrvatske, i koje će imati za cilj pokretanje gospodarstva, povećanje životnog standarda i očuvanje postojećeg standarda javnih usluga. Zdravlje nije i ne može biti povlastica bogatih, nego pravo koje je potpuno i jednako dostupno svim građanima bez obzira na imovinsko stanje i godine starosti. Potrebna su veća ulaganja u zdravstvo, povećanje upisnih kvota na medicinskim fakultetima i zdravstvenim školama, dostojanstveni uvjeti za rad liječnika i ostalog medicinskog osoblja, povećanje broja zaposlenih liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja, bolje socijalno osiguranje nezaposlenih i svih onih koji ne mogu sami osigurati svoju egzistenciju. ZAHTIJEVAMO ulaganja u obrazovanje i znanost, jer je to jedini put razvoja i napretka. Buduće generacije moraju imati pravo na besplatno obrazovanje.

ZAHTIJEVAMO vraćanje dostojanstva učiteljima i profesorima kao stupovima razvoja i izgradnje budućnosti. Želimo da mladi koji studiraju u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, vide svoju budućnost ovdje, da imaju mogućnost zaposlenja, napredovanja i osnivanja obitelji. ZAHTIJEVAMO punu ravnopravnost muškaraca i žena: u 21. stoljeću, žene moraju biti jednako plaćene za jednaki rad.

ZAHTIJEVAMO Hrvatsku u kojoj se dostojanstveno živi od dostojanstvenog rada, u kojoj se ulaže u ljude, u kojoj se društveno bogatstvo dijeli solidarno. Povodom Međunarodnog praznika rada, poručujemo Vladi, Europskoj komisiji, poslodavcima i njihovim udrugama – u zemlji socijalne pravde i demokracije nema mjesta za korporativnu pohlepu, nema mjesta za izrabljivanje radnika. Pravednija Hrvatska je moguća, ona je odgovornost i obveza svih nas. Potrebno je napokon staviti LJUDE ISPRED PROFITA, jer ljudi su ti koji ga stvaraju. Bez ljudi, nema ni profita.

Ažurirano Petak, 29 Travanj 2016 06:59
 

PROSVJED 1. SVIBNJA 2016. GODINE

E-mail Ispis PDF

 

 

 

 

Ažurirano Utorak, 26 Travanj 2016 09:23
 

Zajedničko priopćenej NHS-a i SSSH-a - reformske mjere

E-mail Ispis PDF

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE

Zagreb, 21. travnja 2016.

Sredstvima javnog priopćavanja

Poštovani, nakon četiri održana sastanka o najvažnijim područjima Nacionalnog programa reformi (NPR) vezanog uz Europski semestar 2016. godine i zaključnog sastanka na kojem su predstavnici vlasti socijalnim partnerima predstavili svoju cjelovitu viziju reformi, kao i nakon izjava predsjednika Vlade RH, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske žele upozoriti na nekoliko činjenica.

Iako je Vlada RH odlučila kroz nekoliko sastanaka sa socijalnim partnerima razgovarati o NPR-u vezanom uz Europski semestar 2016. godine, a što je uobičajena praksa zemalja EU, želimo naglasiti kako je, prije svega, riječ o formi, ali ne i o sadržaju, jer je jasno kako se predsjednik Vlade u svojem pismu upućenom Europskoj komisiji prije početka razgovora sa socijalnim partnerima već obvezao na neke restriktivne mjere. Tako je očito da Vlada već ima jasno zacrtano opredjeljenje i pripremljene reformske mjere i da razgovor sa socijalnim partnerima samo „odrađuje“ radi forme.

Iako su se sindikati već na ranijim sastancima, vezanim uz pojedine teme, jasno i nedvojbeno argumentirano protivili pojedinim mjerama, o čemu su uputili i svoje pisane komentare, na zadnjem se, petom po redu, sastanku jasno pokazalo kako te primjedbe i argumenti nisu prihvaćeni i kako vlada ostaje pri svojim prijedlozima. Sindikatima je tako, među ostalim, neprihvatljivo i nepotrebno skraćivanje prijelaznih razdoblja za izjednačavanje dobi muškaraca i žena za punu starosnu mirovinu, za povećanje dobi za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina starosti i za povećanje dobi za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine starosti. U društvenim uvjetima, koji se još dugi niz godina neće mijenjati, skraćivanje ovih prijelaznih razdoblja potpuno je neprihvatljivo, pogotovo ako se zna položaj i uloga žene u hrvatskom društvu, činjenica da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego li u EU, kao i da je stopa nezaposlenih mladih više nego dvostruko veća od prosjeka EU.

Tako će konačni rezultat tih mjera biti „s posla na groblje“, a mladima će zapošljavanje „zaprječavati“ njihovi djedovi i bake, Sindikatima je neprihvatljiva i reforma zdravstvenog sustava na načelu „koliko novaca, toliko zdravlja“. U neimaštini koja zahvaća najveći dio hrvatskoga društva svako poskupljenje participacije, kao i poskupljenje police dopunskog zdravstvenog osiguranja, predstavlja nepodnošljiv teret za većinu građana. Kad je riječ o socijalnim naknadama i promjenama vezanim uz uvođenje imovinskog i/ili dohodovnog cenzusa, tu sindikati ne mogu „ na neviđeno“ dati potporu jer nakon prikazanog puno toga ostaje nejasno i nedorečeno. Na kraju se želimo osvrnuti i na izjavu predsjednika Vlade RH u kojoj je komentirao završni sastanak i prezentaciju vladinih reformskih mjera socijalnim partnerima, a iz koje bi se moglo naslutiti kako sindikati ne samo da podupiru mjere, nego predlažu i njihovo proširenje. Sindikati su u svojim komentarima na predložene mjere dali cijeli niz primjedbi i neslaganja, ali su dali i neke prijedloge, pri čemu su jasno naglašavali kako jest „nužno otvarati vrata pozitivnom poslovnom okruženju i privlačiti strane investicije, ali ne nauštrb hrvatskih radnika“.

Zaključno, kad je riječ o mirovinskom i zdravstvenom sustavu sindikati ne samo da se protive najavljenim reformskim mjerama, nego će koristiti i sve svoje mogućnosti da bi se protiv njih borili, a na što pozivaju i sve hrvatske građane.

S poštovanjem

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, v.r.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, v.r.

Ažurirano Utorak, 26 Travanj 2016 09:13
 

Primjedbe na ustroj i funkcioniranje Porezne uprave

E-mail Ispis PDF

U privitku možete pogledati primjedbe na ustroj i funkcioniranje Porezne uprave, koje su sačinjene temeljem prijedloga i primjedbi članova Sindikata Porezne uprave Hrvatske, a upućene ravnatelju Porezne uprave Zdravku Zrinjušiću.

 

Ažurirano Četvrtak, 21 Travanj 2016 07:45
 

Dopis NHS-a ministrici Dubravci Jurlina Alibegović - radno vrijeme

E-mail Ispis PDF

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, vezano uz najavu "izbacivanja" vremena za pauzu iz plaćenog radnog vremena, uputio je ministrici Alibegović pismo sljedećeg sadržaja:

Poštovana gospođo ministrice,

neugodno iznenađeni Vašom izjavom, danom u okviru televizijskog intervjua, koju su prenijeli gotovo svi mediji u Hrvatskoj i koja predstavlja nastavak kampanje koju je započeo gosp. Božo Petrov, a kojom najavljujete ukidanje plaćene stanke tijekom radnog vremena kao dio paketa reforme javne uprave, pri tome se pozivajući na potrebu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s propisima EU, obraćamo Vam se ovim dopisom u cilju skretanja pozornosti na neke vrlo važne činjenice koje Vam ili nisu poznate ili ih tendenciozno zanemarujete s ciljem stvaranja odgovarajuće klime u javnosti. Institut stanke tijekom trajanja radnog vremena u Hrvatskoj je uređen Zakonom o radu, kao krovnim propisom kojim se uređuju radni odnosi u RH i koji pri tome jasno određuje kako se vrijeme odmora (stanke) ubraja u radno vrijeme.

Na razini EU Direktiva 2003/88/EZ o određenim vidovima organizacije radnog vremena propisuje najniže standarde vezane uz radno vrijeme radnika radi zaštite njegovog zdravlja i sigurnosti na radu i to na način da propisuje najdulje prosječno tjedno radno vrijeme, minimalno trajanje dnevnog i tjednog odmora, najkraće trajanje godišnjeg odmora, kao i druge mjere kojima je cilj zaštititi radnika od predugog rada. Navedenom direktivom uređuje se i pitanje stanke tijekom radnog vremena na način da je svaka država članica u obvezi radniku, čiji je radni dan dulji od 6 sati, osigurati stanku za odmor, međutim ne ulazeći u duljinu njezinog trajanja i uvjete pod kojima se stanka daje, nego ostavljajući mogućnost da se navedena pitanja urede kolektivnim ugovorima ili zakonima na nacionalnoj razini. U pitanja ubrajanja ili neubrajanja stanke u trajanje radnog vremena direktiva ne ulazi, niti na bilo koji način implicira moguća nacionalna zakonodavna rješenja, zbog čega Vaša izjava o potrebi usklađivanja s propisima EU predstavlja čin svjesne obmane javnosti. Zakon o radu je s predmetnom direktivom usklađen još 2009. godine u okviru predpristupnih pregovora i u tom je smislu dobio „zeleno svjetlo“ od Europske komisije. Pitanje stanke za državne je službenike uređeno Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike i to na način koji je u potpunosti usklađen sa Zakonom o radu. Predložena izmjena u smislu „izbacivanja“ stanke iz radnog vremena značila bi produljivanje postojećeg radnog vremena za dodatnih pola sata, no takvu promjenu istovremeno mora pratiti i promjena vezana u radno vrijeme cijelog niza društvenih servisa koje koriste državni službenici, o čemu se ne govori.

Osim toga, kao što smo naveli u svojem pismu od 1. travnja 2016. godine, upućenom potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu, Zemlje Europske unije idu ka skraćenju radnog vremena, uz ostalo i kako bi povećale zaposlenost, a Vi u Hrvatskoj predlažete povećanje radnog vremena. I Vama, kao i gospodinu Petrovu, navodimo primjere iz kojih se jasno vidi kako se u Hrvatskoj već sada radi dulje nego li u većini europskih zemalja. Godišnje radno vrijeme ugovoreno kolektivnim ugovorima u 2014. godini u Francuskoj je iznosilo 1559,3 sata, u Danskoj 1635,4 sata, u Njemačkoj 1651, 3 sata, prosjek EU 28 bio je 1707,2 sata, a u Hrvatskoj 1824 sata. Vidljivo je kako se u Hrvatskoj već radi 116,8 sati duže od prosjeka EU, a očito je i da su usporedbe s razvijenim zemljama EU još poraznije za Hrvatsku, odnosno u Hrvatskoj se radi drastično duže. Uz navedeno, nedavno objavljena studija Eurostata o trošku rada po satu u EU pokazuje kako je Hrvatska po tome trošku na samome dnu između svih 28 zemalja.

Poštovana gospođo ministrice, ranijih su godina takve teze o ukidanju plaćene stanke dolazile od predstavnika poslodavaca, a vlade ih nisu prihvaćale. Naravno, ni sindikati. Znakovito je kako poslodavci sada to ne predlažu, ali takvi prijedlozi dolaze od predstavnika Vlade RH. Znakovito je i kako su na takve prijedloge gospodina Petrova, reakcije predsjednika i prvog potpredsjednika Vlade RH bile izražene kroz iznenađenje i zatečenost, baš kao što je reagirala i ministrica rada i mirovinskog sustava. Kasnije je kroz medije to opovrgavao i sam gospodin Petrov. No bez obzira na sve, sada Vi ponovno otvarate isto pitanje. Sasvim je sigurno da Vi privatno imate pravo na takav svoj osobni stav, no jasno je da ste tu izjavu dali kao ministrica uprave, članica Vlade RH. A to je već nešto drugo. Valjda ipak u ovoj Vladi nemamo dvije vlade. Pitamo se, zar je i ova Vlada socijalni dijalog zamijenila javnim dijalogom kroz medije?! Nije li to suprotno najavama predsjednika Vlade RH? Uz sve navedeno, nema nikakve potrebe na takav način provocirati ni sindikate, ni radnike, a bome ni građane. Budite uvjereni, krene li vlast tim putem, znat ćemo dostojno odgovoriti pa i s ulica ako zatreba.

S poštovanjem Predsjednik Krešimir Sever

Ažurirano Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 05:54
 


Stranica 5 od 59

Anketa

Smatrate li da će Vlada držati dogovora oko povećanja plaća za 6 %?
 

Prijava korisnika

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 1