spuh.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Dobrodošli na stranice SPUH-a

Rast plaća???

E-mail Ispis PDF

, 24.10.2016.

Marić kao državni tajnik obećao automatski rast osnovice, a sada nudi razgovore o sporazumu

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u ponedjeljak da je Zdravko Marić kao državni tajnik u Ministarstvu financija 2009. godine obećao sindikatima državnih službi automatski rast osnovice za plaće, a sada im, kao ministar financija, nudi tek razgovore o sporazumu o osnovici.

Zdravko Marić, kao državni tajnik u Ministarstvu financija i Vladin pregovarač sa sindikatima, 26. je ožujka 2009. godine obećao je  automatsko povećanje plaća nakon što se ostvari rast BDP-a od 2 posto za dva uzastopna tromjesečja, a zatim pregovore oko dinamike daljnjeg rasta osnovice za izračun plaća, podsjeća sindikat u priopćenju. Zahvaljujući njegovu jamstvu o automatskom rastu plaća kad se ispune uvjeti iz sporazuma, sindikalci su prihvatili dodatak sporazumu kojim je osnovica za plaće od 5415 kuna iz siječnja 2009. godine vraćena na razinu osnovice iz 2008. godine, tj. na 5108 kuna.

Sada Marić, kao ministar financija u Vladi Andreja Plenkovića, u emisiji "Otvoreno" HRT-a od 19. listopada razgovore sa sindikatima o pitanju sporazuma o osnovici najavljuje kao jedno od pet prioritetnih pitanja, uz proračun, poreznu reformu, upravljanje javnim dugom i problematiku švicarskog franka. Marić je tako, usporedo s karijernim uzletom od državnog tajnika u Ministarstvu financija, preko direktora u Agrokoru, do ministra financija, prestao doslovno tumačiti odredbe sporazuma u čijem je kreiranju i sam sudjelovao, pa danas umjesto njegove dosljedne primjene nudi razgovore o "pitanju sporazuma o osnovici", ističe sindikat.

Također, Vlada je u međuvremenu smanjila plaće državnih službenika za dodatnih tri posto korekcijom koeficijenata, zakonom o uskrati dodataka po osnovi staža za 4, 8 i 10 posto i odgodila primjenu sporazuma izrazivši rast BDP-a, nakon 2,8 posto u trećem kvartalu 2015. godine, u pet decimala ili 1,99948 posto u zadnjem tromjesečju iste godine. Sindikat se stoga pita može li od Vlade Andreja Plenkovića i njezina ministra financija Zdravka Marića očekivati da će moto "vjerodostojno", s kojim je HDZ ušao u kampanju za parlamentarne izbore, poštovati i kad su u pitanju sindikati, kaže se u priopćenju.

Ažurirano Petak, 28 Listopad 2016 07:24
 

Porezna reforma i plaće

E-mail Ispis PDF

25.10.2016.

Tko će najviše dobiti, a tko izgubiti na plaći od 1. siječnja 2017. (Zoran Korda)

Ministar financija Zdravko Marić već prvog tjedna rada nove Vlade predstavlja poreznu reformu s namjerom da od početka godine stupe na snagu promjene koje bi trebale dovesti do rasta prosječnih plaća i rasterećenja poduzetnika. Ono što, dakako, najviše zanima građane su izmjene poreza na dohodak, pa smo izračunali tko će od njih najviše profitirati, a tko izgubiti.

Marićev prijedlog uključuje povećanje poreznog odbitka s 2.600 na 3.750 kuna i smanjenje najviše porezne stope s 40 na 36 posto, ali se porezne olakšice na uzdržavane članove neće mijenjati. To znači da će se neoporezivi dio plaće ubuduće računati kao zbroj novog osobnog odbitka (3.750 kuna) i sadašnje porezne olakšice. Tako će, primjerice, za jedno dijete ukupni porezni odbitak iznositi 5.050 kuna, a za dvoje djece 6.820 kuna.

Time će ministar Marić ublažiti udar na proračun do kojeg bi došlo kada bi se porezne olakšice za uzdržavane članove računale kao do sada. Poreznim izmjenama najviše će profitirali samci i zaposleni s visokim plaćama zahvaljujući rastu poreznog odbitka i pomicanju granice oporezivanja po najvišoj stopi s 13.200 na 20.000 kuna.

S druge strane, građani s nižim plaćama i oni s više djece uglavnom neće imati veće koristi budući da se odustalo od ranije spominjanih poreznih potpora. Evo kako će proći zaposleni s prosječnom plaćom koji sada zarađuju neto 5.594 kune. Zaposlenom samcu u Zagrebu plaća će porasti 339 kuna, a onome s jednim djetetom porast će 163 kune. No ako radnik ima dvoje djece, plaća mu neće rasti jer i sada, uz osobni odbitak od 2.600 kuna i pripadajuću poreznu olakšicu (3.120 kuna) ne plaća porez na dohodak. Malo koristi imat će i zaposleni s nižim plaćama koji u postojećem sustavu plaćaju minimalan porez ili ga uopće ne plaćaju. Zaposlenom samcu u Zagrebu s plaćom od 4.000 kuna zarada će porasti 163 kune, a radnik s jednim djetetom dobit će tek 17 kuna više. Zaposleni s dvoje djece porezne izmjene neće osjetiti na plaći. Najviše će profitirati profesionalci i menadžeri s natprosječnim primanjima.

Tako će menadžer samac u Zagrebu s plaćom od 15.000 kuna zaraditi 1.263 kune više, a njegovom kolegi s jednim djetetom plaća će porasti 828 kuna. Znatno manje, tek 325 kuna, profitirat će menadžer s dvoje djece. Napominjemo da je rast plaća najveći u Zagrebu gdje je zbog najveće stope prireza od 18 posto i najveće porezno opterećenje. Za zaposlene u drugim gradovima porezno rasterećenje nešto je manje, ali ne značajno s obzirom na to da prirez nema velikog utjecaja na visinu plaće. Tako, primjerice, u Rijeci, gdje je stopa prireza 15 posto, samcu s prosječnim primanjima plaća raste 331 kunu, zaposlenom s jednim djetetom 159 kuna, a zaposleni s dvoje djece ostaje na istom.

Od četiri najveća grada, najmanje će porasti plaće u Splitu s obzirom na stopu prireza od samo 10 posto. Prema neslužbenim informacijama, porezne izmjene zahvatit će i prihode od drugog dohotka (autorski honorari, honorari po ugovoru o djelu, menadžerski bonusi) koji će se ubuduće pribrajati plaćama i oporezivati kao osnovni dohodak.

Komentar članka

Očito u čiju će se korist provoditi porezna reforma, kako u nekakvom općem dijelu pa tako i u sferi plaća. U ovome drugome, činjenica je da je u Poreznoj upravi upravo najviše zaposlenih s primanjima koja reforme neće osjetiti, ali se zato primjećuje, za današnje vrijeme, drastični rast  sto su plaće veće. Pitam se gdje su sada oni "veliki sindikalisti" iz pregovaračkog odbora, pitam se kako se odjednom i to s njihove strane pojavljuje datum 01.01.2017. vezano na onih famoznih 6 %, hoće li se i tome pregovarati, mada je  sporazumom sve rečeno, hoće li jednom sindikati i "sindikalisti" održati svoju riječ???

 

Ažurirano Utorak, 25 Listopad 2016 07:39
 

Rast osnovice SDLSN, 12.10.2016.

E-mail Ispis PDF
AA
Ažurirano Četvrtak, 13 Listopad 2016 08:09
 

Regres

E-mail Ispis PDF

(Autor: Ivan Pandžić, 05.07.2016.)   U državnom proračunu nema novca za regres zaposlenih, ali nisu niti sa sindikatima ispregovarali odgodu isplate, niti su donijeli zakon po kojim bi se novac za regres uskratio.

Porezni obveznici će skupo platiti nehaj i zaboravnost ove Vlade koja se raspala prije nego je obavila bilo kakav značajniji posao. U državnom proračunu nema novca za regres zaposlenih, ali nisu niti sa sindikatima ispregovarali odgodu isplate, niti su donijeli zakon po kojim bi se novac za regres uskratio. Sada će dobiti masovne tužbe, a državnom proračunu prijeti gubitak od 225 do 500 milijuna kuna.

Školski sindikat Preporod počeo je skupljati punomoći učitelja za tužbu zbog neisplate regresa za ovu godinu. Vilim Ribić iz Matice sindikata koji okuplja sindikate znanstvenih djelatnika nam je također povrdio da kreću u sudsku bitku. Ukupno pravo na regres ima oko 180.000 zaposlenih u javnoj službi - zdravstvu, školama, fakultetima, znanstvenim ustanovama....

Po 1250 kuna im je trebalo biti isplaćeno do kraja lipnja ove godine, a kako to nije učinjeno, kreću tužbe. Ukupno je samo osnovni iznos za javne službenike oko 225 milijuna kuna. Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, kaže da očekuje da će kasnije tužbe dići i državni službenici. Po Stipićevoj procjeni, zajedno s regresom za državne i javne službenike i sudskim troškovima, država će plaiti oko pola milijarde kuna.

Šest mjeseci upozoravaomo Vladu što će se dogoditi, ali bez rezultata. Nisu niti pokušali pregovarati. Sada idemo u tužbe koje će nažalost zbog neodgovornih političara opet platiti porezni obveznici. S troškovima suda, iznos koji će država na kraju platiti će biti i dvostruko veći od samog regresa i mogao bi doseći 500 milijuna kuna– kaže čelnik Preporoda Željko Stipić. Prošla Vlada je neisplatu regresa i božićnice javnim službama u 2014. i 2015. godini rješavala posebnim zakonom o uskrati isplate svake godine. Lanjski zakon je istekao. U prvih šest mjeseci ove godine je trebalo ili donijeti novi zakon ili ispregovarati odgodu.

Međutim, pregovori sa sindikatima koje je vodio Božo Petrov su završili fijaskom. Održano je tek par neuspjelih sastanaka, a tema regresa nije nit otvorena. Petrov nam se nije javio za komentar kada smo mu poslali poruku radi koje teme ga zovemo. Vilim Ribić iz Matice sindikata uz potvrdu tužbi svojih članova kaže da je vrh vlade bio neodgovoran i sada će dobiti tužbe. - Svi su sve znali, ali su se vodili devizom: kako ćemo, lako ćemo – kaže Ribić.

Ažurirano Srijeda, 06 Srpanj 2016 12:16
 

Regres ???

E-mail Ispis PDF

(24 sata, 06.07.2016.) Nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima novinarima se obratio i potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov vezano za regrese koji se ne isplaćuju, a za koje u državnom proračunu nema novca.

Počeli su pregovarati sa sindikatima, no nisu ispregovarali odgodu isplate ni donijeli zakon po kojem bi se novac za regres uskratio. Istaknuo je kako se zaposleni u državnim i javnim službama ne trebaju bojati za svoja prava. - Vlada zna svoje obveze.

Ova Vlada sigurno neće ostaviti bilo kakva dugovanja vezano za one obaveze koje moramo isplaćivati tijekom godine. Znam da se postavlja pitanje zbog čega nisu one bile planirane u proračunu. Nisu planirane iz razloga što su se trebali nastaviti pregovori sa sindikatima koji su trebali uključiti i regrese i božićnice i kolektivne ugovore koji dolaze pri kraju godine.

Mi ćemo nastaviti svoje razgovore u užem timu s predstavnicima sindikata. Jedna od tema su regresi, druga sve ovo nabrojano. Mislim da se ljudi koji su zaposleni u državnim i javnim službama bojati za svoja prava. Vlada Republike Hrvatske će svoj dio ispoštovati - rekao je Petrov

Ažurirano Srijeda, 06 Srpanj 2016 12:13
 


Stranica 4 od 61

Anketa

Smatrate li da će Vlada držati dogovora oko povećanja plaća za 6 %?
 

Prijava korisnika

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15