spuh.hr

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Dobrodošli na stranice SPUH-a

Regres

E-mail Ispis PDF

(Autor: Ivan Pandžić, 05.07.2016.)   U državnom proračunu nema novca za regres zaposlenih, ali nisu niti sa sindikatima ispregovarali odgodu isplate, niti su donijeli zakon po kojim bi se novac za regres uskratio.

Porezni obveznici će skupo platiti nehaj i zaboravnost ove Vlade koja se raspala prije nego je obavila bilo kakav značajniji posao. U državnom proračunu nema novca za regres zaposlenih, ali nisu niti sa sindikatima ispregovarali odgodu isplate, niti su donijeli zakon po kojim bi se novac za regres uskratio. Sada će dobiti masovne tužbe, a državnom proračunu prijeti gubitak od 225 do 500 milijuna kuna.

Školski sindikat Preporod počeo je skupljati punomoći učitelja za tužbu zbog neisplate regresa za ovu godinu. Vilim Ribić iz Matice sindikata koji okuplja sindikate znanstvenih djelatnika nam je također povrdio da kreću u sudsku bitku. Ukupno pravo na regres ima oko 180.000 zaposlenih u javnoj službi - zdravstvu, školama, fakultetima, znanstvenim ustanovama....

Po 1250 kuna im je trebalo biti isplaćeno do kraja lipnja ove godine, a kako to nije učinjeno, kreću tužbe. Ukupno je samo osnovni iznos za javne službenike oko 225 milijuna kuna. Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, kaže da očekuje da će kasnije tužbe dići i državni službenici. Po Stipićevoj procjeni, zajedno s regresom za državne i javne službenike i sudskim troškovima, država će plaiti oko pola milijarde kuna.

Šest mjeseci upozoravaomo Vladu što će se dogoditi, ali bez rezultata. Nisu niti pokušali pregovarati. Sada idemo u tužbe koje će nažalost zbog neodgovornih političara opet platiti porezni obveznici. S troškovima suda, iznos koji će država na kraju platiti će biti i dvostruko veći od samog regresa i mogao bi doseći 500 milijuna kuna– kaže čelnik Preporoda Željko Stipić. Prošla Vlada je neisplatu regresa i božićnice javnim službama u 2014. i 2015. godini rješavala posebnim zakonom o uskrati isplate svake godine. Lanjski zakon je istekao. U prvih šest mjeseci ove godine je trebalo ili donijeti novi zakon ili ispregovarati odgodu.

Međutim, pregovori sa sindikatima koje je vodio Božo Petrov su završili fijaskom. Održano je tek par neuspjelih sastanaka, a tema regresa nije nit otvorena. Petrov nam se nije javio za komentar kada smo mu poslali poruku radi koje teme ga zovemo. Vilim Ribić iz Matice sindikata uz potvrdu tužbi svojih članova kaže da je vrh vlade bio neodgovoran i sada će dobiti tužbe. - Svi su sve znali, ali su se vodili devizom: kako ćemo, lako ćemo – kaže Ribić.

Ažurirano Srijeda, 06 Srpanj 2016 12:16
 

Regres ???

E-mail Ispis PDF

(24 sata, 06.07.2016.) Nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima novinarima se obratio i potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov vezano za regrese koji se ne isplaćuju, a za koje u državnom proračunu nema novca.

Počeli su pregovarati sa sindikatima, no nisu ispregovarali odgodu isplate ni donijeli zakon po kojem bi se novac za regres uskratio. Istaknuo je kako se zaposleni u državnim i javnim službama ne trebaju bojati za svoja prava. - Vlada zna svoje obveze.

Ova Vlada sigurno neće ostaviti bilo kakva dugovanja vezano za one obaveze koje moramo isplaćivati tijekom godine. Znam da se postavlja pitanje zbog čega nisu one bile planirane u proračunu. Nisu planirane iz razloga što su se trebali nastaviti pregovori sa sindikatima koji su trebali uključiti i regrese i božićnice i kolektivne ugovore koji dolaze pri kraju godine.

Mi ćemo nastaviti svoje razgovore u užem timu s predstavnicima sindikata. Jedna od tema su regresi, druga sve ovo nabrojano. Mislim da se ljudi koji su zaposleni u državnim i javnim službama bojati za svoja prava. Vlada Republike Hrvatske će svoj dio ispoštovati - rekao je Petrov

Ažurirano Srijeda, 06 Srpanj 2016 12:13
 

SPORTSKE IGRE

E-mail Ispis PDF

Poštovani,

obavještavamo vas kako rezultate i poredak s XIII. Sportskih igara SPUH-a, možete pogledati u izborniku XIII. Sportske igre SPUH-a, Rovinj 2016 (glavni izbornik lijevo)

Ažurirano Utorak, 07 Lipanj 2016 09:14
 

Dulji radni vijek Vlada planira provesti ranim umirovljenjima

E-mail Ispis PDF

(24sata, 18. svibnja 2016.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je u srijedu da preporuke Europske komisije, kojima se od Hrvatske traži da do kraja 2016. poduzme mjere za obeshrabrivanje ranog umirovljenja, Vlada planira provesti tako što će stvoriti preduvjete za raniji odlazak u mirovinu državnih službenika.

"Danas objavljene preporuke Europske komisije, kojima se od Hrvatske traži, da do kraja 2016. godine poduzme mjere za obeshrabrivanje ranog umirovljenja i ubrza prijelaz prema duljem radnom vijeku pomicanjem dobi za odlazak u mirovinu, Vlada planira, sukladno Nacionalnom programu reformi iz travnja ove godine, provesti tako što će stvoriti preduvjete za raniji odlazak u mirovinu državnih službenika", priopćio je sindikat.

Na stranici 31. Nacionalnog programa reformi za 2016. može se pročitati da se "izmjenama Zakona o državnim službenicima planira izmijeniti odredba koja regulira prestanak službe po sili zakona na način da se prestanak radnog odnosa aktivira s datumom ostvarenja uvjeta za odlazak u mirovinu, a ne krajem godine u kojoj je zaposlenik ostvario uvjete", ističe sindikat.

U programu se navodi i da "prirodni odljev zaposlenika u 2016. i 2017. prelazi 5000 osoba", što znači da će Hrvatska, ako namjerava poštovati vlastite reformske mjere, postupiti suprotno preporukama Europske komisije i stvoriti zakonske pretpostavke za obvezno (po sili zakona) ranije umirovljenje više tisuća zaposlenika u državnoj službi, zaključuje sindikat.

Ažurirano Petak, 20 Svibanj 2016 08:55
 

Reakcija HNS-a - mirovinska reforma

E-mail Ispis PDF

Reakcija NHS-a na izjavu ministrice Nade Šikić, Na izjavu ministrice Šikić reagirao je, dopisom, predsjednik Nezavisnih Hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji donosimo u cijelosti u privitku ovog članka...

"Neugodno smo iznenađeni Vašom izjavom, prenesenom na mnogim portalima, a kojom komentirate prijedlog mirovinske reforme kojom se ubrzava produljenje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu riječima: "to znači da nećemo ranije u mirovinu mi, nego naša djeca......

Attachments:
Download this file (Rakcija HNS - mirovinska reforma.pdf)Rakcija HNS - mirovinska reforma.pdf[ ]373 Kb
Ažurirano Petak, 20 Svibanj 2016 08:34
 


Stranica 3 od 59

Anketa

Smatrate li da će Vlada držati dogovora oko povećanja plaća za 6 %?
 

Prijava korisnika

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40