spuh.hr

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Dobrodošli na stranice SPUH-a

Jednaka plaća za jednak rad - Zakon o plaćama

E-mail Ispis PDF

Večernji list 27.12.2017., autor Ljubica Gatarić

Dodatak na staž se ukida, a uvodi 12 platnih razreda Ocjenu 5 može dobiti samo 8% službenika, vrlo dobar njih 17%, a 75 posto ostalih trojku, dvojku ili jedinicu, za koju se dobiva otkaz Autor Većini zaposlenih u državnoj upravi plaće će se na početku 2018. zadnji put povećati za 0,5% temeljem radnog staža iz 2017. jer se nakon 2018. ukida dodatak na staž i povišica veže uz ocjene.

Stečeni dodatak na staž ostaje pa, primjerice, službenik koji je 20 godina proveo u upravi neće izgubiti 10 posto plaće koja je proistekla iz dosadašnjeg staža, ali buduće će povišice ovisiti o ocjeni njegova rada. Predviđa to nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika koji bi se brzo trebao naći u saborskim klupama jer Plenkovićeva Vlada lovi korak s vremenom u ispunjenju reformskih mjera.

Policajci u 2018. s većim plaćama i novom opremom

‘Jednaka plaća za jednak rad’

Vlada tvrdi da se reforma sustava plaća temelji na načelu “jednake plaće za jednak rad”, a nakon što se ozakoni model za državnu upravu s 56 tisuća zaposlenih, slični bi se uvjeti do kraja 2018. trebali prenijeti i na javni sektor – svih 260 tisuća zaposlenih na državnom proračunu. Državni će službenici biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva.

Policija ostaje po starome, a o pravosudnim se policajcima i carinicima još pregovara. Sindikati tvrde da će ukidanje 0,5 posto dodatka na staž cementirati primanja većine zaposlenih, pogotovo službenika sa srednjom stručnom spremom. Za svako radno mjesto ili skup radnih mjesta utvrdit će se rezultati koji se na njemu trebaju ostvariti te će se ocjenjivati kriterijima “točnosti”, “pravovremenosti u izvršavanju”, “samostalnosti” i “stručnosti”. Ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama izuzetan, primjeran, uspješan, zadovoljava, ne zadovoljava, navodi predlagač zakona. Prema zadnjim podacima iz registra, samo sedam državnih službenika ocijenjeno je 2017. negativno, a svi ostali dobili su čvrste četvorke ili petice. tml />

Ažurirano Četvrtak, 28 Prosinac 2017 07:02
 

Nećemo rezati plaće državnim službenicima

E-mail Ispis PDF

Pavić o novom zakonu: Nećemo rezati plaće državnim službenicima

Autor: I. Ba./Hina

Ministar rada Marko Pavić o novom Zakonu: Neće doći do smanjivanja plaća državnih službenika i namještenika Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić odbacio je u četvrtak mogućnost smanjenja plaća državnih službenika i namještenika, ustvrdivši kako je cilj novog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika povećati produktivnost, uvesti sustav nagrađivanja, te razdvojiti djelatnike koje se može nagraditi od onih koji ne rade produktivno.

Radna skupina radi na novom Zakonu o plaćama državnih službenika i namještenika, a njegovim usvajanjem neće doći do smanjenja njihovih plaća, izjavio je Pavić novinarima koji su tražili komentar na prosvjede službenika zbog najave ukidanja dodatka na staž od 0,5 posto. Prijelaz u novi sustav platnih razreda neće polučiti smanjenje plaća, tvrdi Pavić.

'Dodatak na plaću od 0,5 posto je dio plaće, prema tome netko tko ima 5000 kuna plaću po starom sustavu imat će 5000 kuna i po novom sustavu, neovisno o tom dodatku, neovisno o izračunima, zvalo se tako ili ne', rekao je ministar uoči Vladine sjednice.

Ažurirano Četvrtak, 21 Prosinac 2017 14:04
 

Vijesti - Otvoreni radio

E-mail Ispis PDF

Otvoreni radio, vijesti u 13 00 sati

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić objavio je kako unatoč prevođenju u nove platne razrede i grupe

neće biti pada plaća, već će svatko zadržati postojeća primanja. Cilj novog Zakona jest pravilnije napredovanje.

Ažurirano Četvrtak, 21 Prosinac 2017 13:16
 

Jesu li policajci državni službenici???

E-mail Ispis PDF

(Urednik Portala SPUH-a, 20.12.2017.)

Potaknut svim dosadašnjim napisima o primjeni i donošenju Zakona o plaćama državnih službenika, ne mogu da se ne zapitam: Jesu li policajci državni službenici ili netko nekome vraća dug???

 

 

Ažurirano Srijeda, 20 Prosinac 2017 14:03
 

Rezanje plaća u državnoj upravi

E-mail Ispis PDF

(T-portal, 20.12.2017)

Službenici u državnim tijelima, carinici, poreznici, policajci, pravosudni policajci, inspektori, sveukupno oko 65 tisuća zaposlenih službenika, ali i namještenika u državnim službama ostat će bez dodatka na staž od 0,5 posto godišnje

Predlaže se to novim zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika. Izradilo ga je ministarstvo gospodarstva koje je i otvorilo razgovore sa sindikatima o tom dokumentu čija će primjena većini zaposlenih u državnim službama stanjiti mjesečna primanja, piše Novi list. Ne samo zbog ukidanja dodatka za minuli rad već i novog sustava platnih razreda u koje će se službenike smjestiti temeljem godina radnog staža, ne uvažavajući pritom dodatke od 4, 8 i 10 posto na koje imaju pravo službenici s 20 i više godina radnog staža. Istodobno, izgubljeno će teško nadoknaditi napredovanjem koje ovisi o godišnjim ocjenama službenika.

Zakonom se, pritom, ograničavaju dodaci na posebne uvjete rada, ali i kolektivno pregovaranje. Naime, propisuje se da državni i policijski službenici i namještenici koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada imaju pravo na dodatak na osnovnu plaću u visini do 20 posto, što je i iznos na koji se ograničavaju i dodaci za one koji rade na 'pojedinim vrstama poslova od posebnog interesa za državnu službu'. Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika jedna je od reformskih mjera na koje se, ne samo ova Vlada, obvezala Europskoj komisiji (EK).

Naime, na tom dokumentu počelo se raditi još u vrijeme SDP-ove koalicijske Vlade koja je izradila nekoliko varijanti tog dokumenta, no dalje od toga nije išla. Aktualna Vlada, čini se, želi što prije zakon donijeti, odnosno makar ga potvrditi na sjednici Vlade kako bi EK uvjerila da poštuje Europski semestar i provodi reforme koje si je zadala Nacionalnim planom reformi. Sam zakon Sabor ne može donijeti prije iduće godine s obzirom da do sredine siječnja iduće godine ne zasjeda.

Istodobno se propisuje da se kolektivnim ugovorom mogu urediti uvećanja osnovne plaće za rad noću, subotom, nedjeljom, blagdanima, zakonom utvrđenim neradnim danima, kao i dodaci za smjenski rad, dvokratni rad i rad u turnusu.

Jedini službenici koje novi sustav plaća ne bi trebao šibnuti po džepu, prema zakonskom prijedlogu, su policajci koji bi i s donošenjem novog zakona trebali zadržati postojeća prava i platni sustav.

Ažurirano Srijeda, 20 Prosinac 2017 14:01
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 61

Anketa

Smatrate li da će Vlada držati dogovora oko povećanja plaća za 6 %?
 

Prijava korisnika

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4